Jak działa płyta gazowa bez płomieni?

Jeśli w kuchni chcesz połączyć nowoczesny design kuchni i funkcjonalność z tradycyjnym gotowaniem, to płyta gazowa bez płomieni jest odpowiedzią. Minimalistyczna, nowoczesna estetyka, a przy tym wciąż tanie gotowanie na gazie. Jeszcze tańsze niż na płycie z palnikami. Za to bez rusztów, bez opalonych naczyń i wszechobecnego tłuszczu oraz oczywiście bez palników. Gaz nadal jest najtańszym paliwem na rynku i wygląda na to, że w przyszłości się to nie zmieni. Płyta na gaz bez palników to idealne rozwiązanie dla miłośników nowoczesnej technologii i tradycyjnej kuchni.
Gaz ukryty pod szkłem ma nie tylko zalety, dlatego przedstawiamy również wady tego typu płyt gazowych. Lepiej poznać dwie strony medalu niż później się rozczarować.

Efektywniejsze wykorzystanie gazu w porównaniu z płytą z palnikami

Płyta grzewcza gazowa bez płomieni efektywniej wykorzystuje gaz niż tradycyjna. Palniki w płycie ukryte są pod szkłem. Znajdują się tam specjalne komory, w których spalany jest gaz, dlatego nasze pieniądze (za rachunki) nie ulatniają się w powietrze. Wentylację zapewniają otwory wentylacyjne (kratka), umieszczone z boku bądź z tyłu płyty, w zależności od modelu. Z tą płytą gotowanie jest nawet o połowę tańsze w porównaniu z płytą z palnikami. Dlatego jedną z największych zalet płyt bez płomieni jest koszt eksploatacji.
Natomiast gaz pod szkłem jest znacznie droższy w inwestycji od płyty z palnikami. Ile? Nowoczesna płyta bez płomieni może być nawet kilkukrotnie droższa od zwykłej płyty gazowej. Jest to wydatek powyżej 2000 zł. Gaz pod szkłem póki co nie jest w ofercie wielu producentów. 

Zalety gazu pod szkłem

Oszczędność na rachunkach to jedno, a drugie to komfort użytkowania. Jakie są plusy wynikające z montażu płyty gazowej bez płomieni?

Nowoczesny design – Idealnie wpisują się w nowoczesne wnętrza w różnych stylach. 

Bezpieczeństwo – Posiadają kratki wentylacyjne, zabezpieczenia na wypadek zalania. Nagrzewa się wyłącznie pole palnika. Nie pali się gaz na palniku, co ma znaczenie w domach, gdzie są małe dzieci i jest ryzyko poparzenia.

Intuicyjne dotykowe sterowanie – Płyty grzewcze bez płomieni to nowoczesne urządzenia, wygodne i komfortowe.

Łatwe czyszczenie – Prosta konstrukcja i gładka powierzchnia to łatwe czyszczenie. Bez porównania z tradycyjną płytą z palnikami.

Gotowanie w dowolnych naczyniach – Płyta gaz pod szkłem nie wymaga wymiany garnków. Odpada koszt związany z ich zakupem.

Dodatkowe funkcje – Timer (ustawienie czasu, po którym się wyłączy), szybkie zagotowanie, blokada przed przypadkowym włączeniem, sygnał dźwiękowy przy wypływie gazu, sygnalizacja ciepłego i gorącego pola. Są płyty z jednym darmowym polem, które nagrzewa się bez poboru gazu (Solgaz). Funkcje zależą od modelu.

Płyty gazowe

Co na minus w płytach na gaz pod szkłem?

Każde rozwiązanie ma plusy i minusy. Podstawą jest dobór urządzenia, którego minusy nie będą uprzykrzać życia. Zatem jakie są wady płyty bez płomieni?

Trzeba nauczyć się gotować na niej – Płyta rozgrzewa się powoli i powoli wytraca ciepło. Opanowanie zasad gotowania na tego typu płycie daje realne oszczędności. Natomiast na początek musisz się przestawić na inne gotowanie.

Powolne rozgrzewanie – W różnych rankingach gaz pod szkłem przegrywa z kuchniami ceramicznymi i indukcyjnymi. Jest to najwolniej rozgrzewająca się płyta grzewcza. Dlatego, jeśli nie należysz do osób cierpliwych, weź ten fakt pod uwagę. 

Konieczność podłączenia do dwóch form zasilania – Płyty gazowe bez płomieni muszą być podłączone nie tylko do gazu, lecz też do prądu. Dla części może być to wada, choć tak naprawdę nie jest to większy problem, jeśli jest opcja podłączenia gazu.

Nie ma płyt zintegrowanych z piekarnikiem – Tego typu rozwiązanie wybierane jest coraz rzadziej, jednak jeśli chcesz kupić płytę bez płomieni z piekarnikiem, to jeszcze nie ma jej w ofercie żaden producent.

Gaz pod szkłem to nowinka technologiczna, która jest świetnym przykładem wykorzystania tradycyjnych paliw przez nowoczesne urządzenia. Z pewnością będzie świetnym dodatkiem do Twojej kuchni, jeśli lubisz innowacje, a zarazem stawiasz na ekonomiczne rozwiązania do kuchni.

Scroll to Top