Szuflada grzewcza- jak działa i czy warto kupić?

Masz już projekt kuchni albo gotową kuchnię i zastawiasz się po co pod piekarnikiem jest szuflada? To tajemnicze miejsce ma swoje przeznaczenie. Jest nim szuflada grzewcza. Może być też zabudowana w innym miejscu w zależnie od stylu w jakim utrzymana jest kuchnia. Jednak pod piekarnikiem jest wygodnie, nie musisz kręcić się z ciepłym daniem po całej kuchni. Szuflada grzewcza od dawna doceniana jest przez restauratorów dbających o najwyższą jakość potraw i temperatury, w jakiej są serwowane. Coraz częściej szuflada grzewcza gości w domach.

Co potrafią te urządzenia? Dlaczego warto wstawić szufladę grzewczą do swojej kuchni? I co oferują producenci?

Działanie, obsługa, zabudowa szuflad grzewczych

Szuflada grzewcza działa na prostych zasadach. Wyróżnia się dwa rodzaje szuflad ze względu na rodzaj wytwarzania ciepła. Pierwszym rodzajem są szuflady, w których główną rolę odgrywa nawiew ciepłego powietrza, zatem działają na zasadzie termoobiegu. Drugi rodzaj szuflad grzewczych ma wmontowaną ceramiczną płytę grzewczą. W obydwu przypadkach urządzenie podłączone jest do prądu.

Obsługa szuflad jest banalnie prosta. Wyposażone są w zależności od modelu w sterowanie pokrętłem bądź też sensoryczne. Dużym plusem jest otwieranie typu push&pull. Wystarczy nacisnąć i szuflada się otworzy- co oznacza, że możesz mieć zajęte ręce, by się wysunęła. Zamknięcie jest równie wygodne.

Szuflady grzewcze przeznaczone są do zabudowy. Nie musi być to pod piekarnikiem, ale to miejsce jest praktyczne z punktu widzenia korzystania z niej. Szuflady grzewcze dostępne są w różnych wymiarach. Jeśli zdecydujesz się na większą, możesz zabudować ją w w innym miejscu niż pod piekarnikiem. Najczęściej wybierane miejsca to pod blatem bądź ekspresem do kawy.

Podgrzewana szuflada 15cm CLUSTER CONCEPT FU-FCLWD 150 BK

Niewidoczny pomocnik

ej podstawowym przeznaczeniem jest podgrzewanie naczyń, talerzy i filiżanek. Naczynia o odpowiedniej temperaturze opóźniają spadek temperatury potrawy. Co jest ważne z punktu widzenia codziennego i odświętnego obiadu czy kolacji. Gdy zapraszasz gości bądź po prostu lubisz jeść ciepłe dania, to najlepsze rozwiązanie w kuchni!

Z biegiem lat szuflady grzewcze zyskały dodatkowe funkcje i dziś to prawdziwy pomocnik w kuchni. Już proste modele nie tylko podgrzewają naczynia, lecz pełnią inne funkcje. Wśród nich, w zależności od modelu, niewidoczny pomocnik ma bardzo praktyczne zastosowanie:

  • podgrzewa potrawy (zawsze są ciepłe),
  • odmraża,
  • gotuje potrawy, które nie wymagają wysokiej temperatury (do 70 st. C),
  • utrzymuje temperaturę dań (niezastąpione urządzenie, gdy robisz imprezę, kolację i masz więcej niż jedno danie z piekarnika),
  • sprawia, że ciasto rośnie,
    przechowuje akcesoria kuchenne, gdy nie pracuje.

Alternatywa dla mikrofalówki

Przeciwnicy kuchenki mikrofalowej stawiają na szufladę grzewczą. W końcu ona też odmraża i też podgrzewa. Jest urządzeniem bezpiecznym. Front się nie nagrzewa, a to szczególnie ważne w domach, w których mieszkają dzieci. Poza tym szuflady grzewcze mogą mieć timer i oświetlenie. Standardem jest regulacja temperatury.
Do wyboru są różne modele szuflad grzewczych, ze szklanym frontem i ze stali. Mniejsze i większe. 

Scroll to Top